WebbApp Min sida

På Amoria använder vi cookies på hemsidan för att ge dig den bästa möjliga användarupplevelse, läs om våra cookies här. Om du fortsätter så antar vi att du acceptera detta. Vi samlar också in uppgifter, vad och när vi gör detta kan du läsa i vår integritetspolicy.

En hjälpande hand genom livets ceremonier

 

Vid dödsfall

Amoria icon

Hur gör jag nu?

Det finns få händelser i livet som förändrar ens tillvaro så radikalt som när en anhörig avlider – det är en situation som för många kan vara svår att hantera. Att känna sig osäker inför sådant som måste tas om hand inför en begravning är därför helt naturligt. Du kan känna dig trygg i att vi har all den erfarenhet och kunskap som krävs för att du ska få det stöd och den hjälp du behöver. Och du är välkommen att vända dig till oss närhelst du vill.

Amoria icon

Saker att tänka på

Ett dödsfall kommer oftast utan förvarning. Att i den situationen tänka klart och rationellt på allt som måste ordnas är inte helt lätt. Därför har vi gjort en checklista över sådant som kan vara värdefullt att tänka på och som vi hoppas ska vara till lite hjälp i din planering.

Broschyrer och skrifter

Broschyrer och skrifter

För att ge dig lite hjälp och vägledning inför din planering av begravningen och vad som sker efteråt har vi tagit fram ett överskådligt informationsmaterial, som du antingen kan ladda ner som PDF:er här nedan eller hämta hos din närmaste Amoria-byrå.

Hjärtan

Att förlora ett barn

Att mista ett barn är en stor tragedi för föräldrar, syskon, far- morföräldrar och andra närstående. Vår uppgift är att försöka hjälpa och underlätta längs vägen till ett avsked. Som förälder har du självklart möjlighet att få bestämma och vara delaktig i förberedelserna. Allt för att det ska kännas rätt i er familj. Du kan själv få klä ditt barn. Önskas blommor kan de formas som en nalle, ett hjärta eller något som var speciellt för ditt barn. Vid kistan kan man ha ett kort på barnet. Musiken kan vara barnets favoritlåt eller en vaggsång. Det är inte alltid man vet vad man vill men tillsammans hjälps vi åt.

Böcker

Försäkrings­inventering

Du kan inte räkna med att alla försäkringar återbetalas automatiskt när en personer avlider. Varje år går svenska folket miste om stora belopp i försäkrings­pengar som fryser inne. Det är komplicerat att komma ihåg alla försäkringar man har själv - hur ska man då känna till vad anhöriga har? Somliga har t o m försäkring som täcker begravnings­kostnaden utan att veta om det.

Nätverk och sociala medier.

Sociala medier efter döden

En fråga som blivit högaktuell de senaste åren är hur man ska hantera konton i sociala medier som Facebook och Instagram efter döden. Sociala medier är en viktig del i sorgearbetet och hjälper anhöriga att minnas och att ta avsked och gå vidare. Vi rekommenderar att stänga avlidnas konton - de kan annars bli en för jobbig påminnelse med automatiska opersonliga födelsedags­hälsningar med mera.